• Voor je ligt een korte arrestantengroep handleiding, korte tips tegen tralies. Het eerste deel is vooral bedoeld voor mensen die als arrestantengroep zicht willen houden op mensen die aan een actie, protest of demonstratie gaan deelnemen. Het idee van de arrestantengroep (ook wel AG of arrestogroep genoemd) is om de deelnemers zo goed mogelijk te informeren, mensen te vertellen wat er kan gaan gebeuren en als mensen gearresteerd zijn, te fungeren als een soort coördinatiepunt. Het zal vast chaotisch verlopen, maar ondersteuning van mensen die gevangen zitten is voor mensen die net hebben deelgenomen aan een actie of demonstratie van groot belang. Het tweede deel zijn enkele rechten en plichten die voor iedereen van belang zijn om te weten. Het laatste deel, deel drie, zijn wat voorbeeldbrieven, pamfletten, flyers en formulieren die te gebruiken zijn. Voor informatie: info(@)arrestantengroep.org.

 • Pdf

 • Flyer voor deelnemers aan een activiteit

  Voorbeeld flyer voor mensen die aan een actie of demonstratie gaan deelnemen. Belangrijkste voor mensen die gaan protesteren is dat er een advocvaat is geregeld en dat de arrestantengroep paraat zit.

  Graag willen we je de volgende informatie geven voor het geval je tijdens deze demonstratie wordt gearresteerd. We hebben een eigen advocaat gevraagd om mensen die eventueel vandaag worden opgepakt bij te staan. Het is dus heel belangrijk dat, als je wordt gearresteerd, je om deze advocaat vraagt en blijft vragen, ook al probeert de politie je wijs te maken dat deze advocaat het te druk heeft of dat ze haar of hem niet kunnen bereiken. Vertel de politie alleen dat je deze advocaat wilt zien en onthoud, je hebt het recht om te zwijgen, en neem dit recht dan ook. Vertel dus verder niets! Want alles wat je zegt over jezelf of andere mensen kan tegen jou of tegen anderen gebruikt worden. Mocht je tijdens de demonstratie zien dat iemand wordt opgepakt of wil je achteraf informatie, bel dan de arrestantengroep. Noem nooit namen over de telefoon, geef een beschrijving van de gearresteerde persoon en leg kort uit wat er gebeurd is.

  Advocaat:

  Arrestantengroep:

  Terug naar inhoudsopgave