• Voor je ligt een korte arrestantengroep handleiding, korte tips tegen tralies. Het eerste deel is vooral bedoeld voor mensen die als arrestantengroep zicht willen houden op mensen die aan een actie, protest of demonstratie gaan deelnemen. Het idee van de arrestantengroep (ook wel AG of arrestogroep genoemd) is om de deelnemers zo goed mogelijk te informeren, mensen te vertellen wat er kan gaan gebeuren en als mensen gearresteerd zijn, te fungeren als een soort coördinatiepunt. Het zal vast chaotisch verlopen, maar ondersteuning van mensen die gevangen zitten is voor mensen die net hebben deelgenomen aan een actie of demonstratie van groot belang. Het tweede deel zijn enkele rechten en plichten die voor iedereen van belang zijn om te weten. Het laatste deel, deel drie, zijn wat voorbeeldbrieven, pamfletten, flyers en formulieren die te gebruiken zijn. Voor informatie: info(@)arrestantengroep.org.

  • Pdf

  • Inhoudsopgave

    Voor je ligt een korte arrestantengroep handleiding, korte tips tegen tralies. Het eerste deel is vooral bedoeld voor mensen die als arrestantengroep zicht willen houden op mensen die aan een actie, protest of demonstratie gaan deelnemen. Het idee van de arrestantengroep (ook wel AG of arrestogroep genoemd) is om de deelnemers zo goed mogelijk te informeren, mensen te vertellen wat er kan gaan gebeuren en als mensen gearresteerd zijn, te fungeren als een soort coördinatiepunt. Het zal vast chaotisch verlopen, maar ondersteuning van mensen die gevangen zitten is voor mensen die net hebben deelgenomen aan een actie of demonstratie van groot belang. Het tweede deel zijn enkele rechten en plichten die voor iedereen van belang zijn om te weten. Het laatste deel, deel drie, zijn wat voorbeeldbrieven, pamfletten, flyers en formulieren die te gebruiken zijn.

    Er zal vast van alles missen, maar dit is dan ook een handleiding in ontwikkeling. Tips om de tips tegen tralies te verbeteren, aan te vullen of te wijzigen zijn van harte welkom. Zowel wetgeving als de praktijk veranderen dus het is handig dat die veranderingen worden meegenomen.

    De Arrestantengroep

    Wat doet een arrestantengroep
    De arrestantengroep laat je niet zitten
    Draaiboek arrestantengroep
    Scenario 1 arrestantengroep draaien zonder enige voorbereiding
    Scenario 2 arrestantengroep draaien tijdens een grote demo
    Scenario 3 arrestantengroep draaien na een voorbereide actie

     

    Gearresteerd, wat nu?

    Rechten van arrestanten
    De politie mag …
    De politie mag niet …
    Meest gebruikte wetsartikelen arrestatie van activisten
    De Voetbalwet als gereedschap tegen activisten
    Rechtsbijstand van een advocaat
    Klachtenprocedures
    Schadevergoeding
    Identificatieplicht
    DNA
    Vreemdelingenbewaring
    Ongewenst verklaring en intrekken
    Veelplegers
    Herstel en veerkracht

     

    Brieven en Formulieren

    Als je wordt gearresteerd…
    Flyer voor deelnemers aan een activiteit
    Gearresteerd? Dit moet je weten!
    Piket advocaat of eigen advocaat
    Formulier deelnemers aan een activiteit
    Lijst deelnemers aan een activiteit
    Formulier melding van een arrestatie