• Voor je ligt een korte arrestantengroep handleiding, korte tips tegen tralies. Het eerste deel is vooral bedoeld voor mensen die als arrestantengroep zicht willen houden op mensen die aan een actie, protest of demonstratie gaan deelnemen. Het idee van de arrestantengroep (ook wel AG of arrestogroep genoemd) is om de deelnemers zo goed mogelijk te informeren, mensen te vertellen wat er kan gaan gebeuren en als mensen gearresteerd zijn, te fungeren als een soort coördinatiepunt. Het zal vast chaotisch verlopen, maar ondersteuning van mensen die gevangen zitten is voor mensen die net hebben deelgenomen aan een actie of demonstratie van groot belang. Het tweede deel zijn enkele rechten en plichten die voor iedereen van belang zijn om te weten. Het laatste deel, deel drie, zijn wat voorbeeldbrieven, pamfletten, flyers en formulieren die te gebruiken zijn.

 • Pdf

 • Inhoudsopgave

  Voor je ligt een korte arrestantengroep handleiding, korte tips tegen tralies. Het eerste deel is vooral bedoeld voor mensen die als arrestantengroep zicht willen houden op mensen die aan een actie, protest of demonstratie gaan deelnemen. Het idee van de arrestantengroep (ook wel AG of arrestogroep genoemd) is om de deelnemers zo goed mogelijk te informeren, mensen te vertellen wat er kan gaan gebeuren en als mensen gearresteerd zijn, te fungeren als een soort coördinatiepunt. Het zal vast chaotisch verlopen, maar ondersteuning van mensen die gevangen zitten is voor mensen die net hebben deelgenomen aan een actie of demonstratie van groot belang. Het tweede deel zijn enkele rechten en plichten die voor iedereen van belang zijn om te weten. Het laatste deel, deel drie, zijn wat voorbeeldbrieven, pamfletten, flyers en formulieren die te gebruiken zijn.

   

  De Arrestantengroep

  – Wat doet een arrestantengroep
  – De arrestantengroep laat je niet zitten
  – Draaiboek arrestantengroep
  – Scenario 1 arrestantengroep draaien zonder enige voorbereiding
  – Scenario 2 arrestantengroep draaien tijdens een grote demo
  – Scenario 3 arrestantengroep draaien na een voorbereide actie

   

  Gearresteerd, wat nu?

  Rechten van arrestanten
  De politie mag …
  De politie mag niet …
  Meest gebruikte wetsartikelen arrestatie van activisten
  – De Voetbalwet
  – Rechtsbijstand
  – Klachtenprocedures
  – Schadevergoeding
  – Identificatieplicht
  – DNA
  – Vreemdelingendetentie
  – Ongewenst verklaring en intrekken
  Veelplegers
  Herstel en veerkracht

   

  Brieven en Formulieren

  – Als je wordt gearresteerd…
  – Flyer voor deelnemers aan een activiteit
  – Informatie over een advocaat en de arrestantengroep
  – Gearresteerd? Dit moet je weten!
  – Piket advocaat of eigen advocaat
  – Formulier deelnemers aan een activiteit
  – Lijst deelnemers aan een activiteit
  – Formulier melding van een arrestatie